SMAKELIJK NIEUWS
Het laatste nieuws over; Trainingen, Workshops, Kruiden en Smaak
Slotbijeenkomst training ‘smaak een bijzonder geheel’
26 april 2023
Tijdens de slotbijeenkomst met oncologie patiënten in het @st Jansdal gingen de deelnemers van de training aan de slag om samen met de patiënten gerechten te bereiden die geschikt waren voor hen en hun eventuele smaak of geur veranderingen. Dat dit zeer succesvol was bleek wel tijdens het proeven van de gerechten die de chef-kok en de koks bereid hadden.
Alle deelnemers hebben intern de training ‘smaak een bijzonder geheel’ smaak en smaakoplossingen voor oncologie patiënten succesvol afgerond. Woensdag 26 april. ontvingen alle deelnemers het certificaat.
Door te leren werken met smaak en smaakoplossingen en deze kennis te gebruiken in het opstellen van recepturen, kunnen we ervoor zorgen dat mensen weer met smaak gaan eten. Onder leiding van Eric-Jan de Smaakman leerden de deelnemers tijdens de training hoe smaak nu eigenlijk werkt en hoe je deze kennis kunt gebruiken als smaakoplossing bij oncologie patiënten.
Meer kennis over smaak betekent namelijk dat de oncologie patiënten meer plezier aan eten beleven. Een logisch gevolg hiervan is dat men meer gaat eten waardoor bijvoorbeeld ondervoeding voorkomen wordt. Bovendien haal je véél meer uit de gerechten die je maakt.
Ik ben super trots op alle deelnemers van het st Jansdal!
De eerste kookworkshop ‘Eten met Smaak’ voor kankerpatiënten was een groot succes!
maart 2023
De workshop kwam tot stand door een unieke samenwerking binnen Voeding Regio Deal Foodvalley, met het Toon Hermans Huis Ede – inloopcentrum voor mensen met kanker en hun naasten -, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen University & Research en het Van Lodenstein College Ede.
De kookworkshop is de eerste van een pilot van drie.

SKOV kindervakantieweek een groot succes
juni 2021



Interview in VPTZ magazine Antenne
Vrijwilligers Palliatieve
juni 2021

Succesvolle Masterclass Kauw- en slikproblemen, consistenties en IDDS richtlijnen
juni 2021

Interview in Trouw
Deze kok kookt voor mensen zonder smaak en mikt op textuur en geluid. ‘Eten doe je met al je zintuigen’
mei 2021
In mei mocht ik een mooi interview geven over mijn werk als Eric-Jan de Smaakman. Het is digitaal terug te lezen via deze link.

Inspiratie Kookboek Eten + Welzijn
januari 2021
Het inspiratie kookboek voor en door zorgchefs in de zorg is er. En is nu ook te bestellen in de webshop.
Het boek is het mooie resultaat van de samenwerking tussen Koppert Cress, Stichting Eten + Welzijn en Eric-Jan de Smaakman.
Ik ben super trots op het resultaat en wil alle deelnemende zorgorganisaties bedanken voor hun mooie gerechten en enthousiasme. Kijk de bijdrage van Rob Baan van Koppert Cress op Youtube
We hebben de eerste 1500 exemplaren verdeelt onder de deelnemende zorgorganisaties.



Patiënten werken met voeding aan hun eigen herstel
Praktische website als thuishulp
27-10-2020
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 80.000 mensen op een intensive care (IC) opgenomen. Dankzij goede zorg is de kans om te overleven groot. Maar als mensen weer naar huis mogen, dan ervaren ze tijdens hun herstel vaak nog allerlei problemen. Terwijl je eigenlijk maar één ding wilt; weer terug naar normaal. Stichting Eten+Welzijn heeft in samenwerking met C Connect, Diëtheek, Platform Patiënt+Voeding en Eric-Jan de Smaakman een website gelanceerd Stichting Eten+Welzijn de website www.vierkeerbeter.nl.
Op deze website wordt aandacht besteed aan de meest voorkomende problemen na een IC-opname. Mensen hebben vaak last van slikproblemen, concentratieproblemen en smaak- en geurverlies. Per thema worden de belangrijkste vragen in korte video’s beantwoord vanuit verschillende invalshoeken. Deze website helpt ook patiënten bij herstel na een IC-opname, bijvoorbeeld als gevolg van Covid-19. Omdat veel mensen met een lichtere Covid-19 besmetting zich ook in deze belemmeringen herkennen, is deze thuishulp ook voor hen relevant.
www.vierkeerbeter.nl
De naam verwijst naar de vier herstelpijlers: je hebt Bouwstoffen nodig zodat je weer spierkracht krijgt, Brandstoffen voor energie, Beschermstoffen voor de weerstand en Beweging om weer vitaal te worden. Samen zorgen ze ervoor dat je weer beter wordt: Vier keer Beter!
Op deze site kunnen mensen zoveel mogelijk informatie en tips verzamelen die bijdragen aan hun herstel op thema’s die voor hen van toepassing zijn. Ons doel is om door middel van de website bij te dragen aan “patient empowerment”: meer zelfregie door de patiënt, die daarmee de controle of een gevoel van controle heeft over het gezondheidsproces dat hij of zij ondergaat.
Ik ben dankbaar dat ik aan dit mooie project mocht meewerken. Neem je eens kijkje op de site?
Proeverij bij Haarse Gaard in Haarzuilens
11-7-2020
Wat was een geweldige dag. Niet alleen was het heerlijk weer, maar het was ook een perfect moment om de klanten van De Haarse Gaard in Haarzuilens live te kunnen laten kennismaken met de gerechten gemaakt met de heerlijke kruidenmixen. Sinds juni zijn mijn kruidenmixen te koop bij De Haarse Gaard en dat is een groot succes, dus een aantal klanten waren er al bekend mee. Het was leuk om te horen, dat de klanten er al mee gekookt hadden en er erg enthousiast over waren. Vooral het echt smakelijk koken, maar zonder zout is voor de meest klanten echt een uitkomst.
De Haarse Gaard is een zeer complete winkel met mooie producten uit de regio, dus ik kon alles gebruiken uit de winkel. Ik heb heerlijke rundvlees gemaakt, stampot met spinazie en heerlijke roerbak met spitskool. Heb jij ook een winkel of locatie waar de kruidenmixen een toevoeging zijn in je assortiment, neem dan contact met mij op voor de mogelijkheden.


Kruidenmixen bij De Haarse Gaard in Haarzuilens
2-6-2020
Vanaf vandaag zijn de heerlijke kruidenmixen ook verkrijgbaar bij de prachtige landwinkel De Haarse Gaard. Deze landwinkel, die een breed aanbod van mooie producten heeft, is gevestigd in het spookjesachtige dorp Haarzuilens. Een dorp met een prachtig wandelgebied en het prachtige Kasteel Haarzuilens.
Alle kruidenmixen staan daar ook op voorraad, dus kun je direct kiezen en meenemen. Ook zijn in de winkel alle producten aanwezig om de maaltijden te maken! Breng eens een bezoek als je in de buurt bent.
De Haarse Gaard, Thematerweg 8, 34555 SN Haarzuilens. www.dehaarsegaard.nl
De training
12-2-2020
Succesvolle eerst trainingsdag! Met veel enthousiasme zijn alle deelnemers woensdag 12 februari de Training ‘Smaak een bijzonder geheel’ smaak en smaakoplossingen voor de doelgroep oncologie gestart. Door te leren werken met smaak en smaakoplossingen en deze kennis te gebruiken in het opstellen van recepturen, kunnen we ervoor zorgen dat mensen weer met smaak gaan eten. De deelnemers leren hoe smaak nu eigenlijk werkt en hoe je smaak kunt gebruiken als smaakoplossing bij smaakhandicaps bij oncologie. Meer kennis over smaak betekent namelijk dat patiënten meer plezier aan eten beleven. Een logisch gevolg hiervan is dat men meer gaat eten waardoor bijvoorbeeld ondervoeding voorkomen wordt. Bovendien haal je véél meer uit de gerechten die je maakt.

Workshops voor oncologie patiënten
11-2-2020
Echt eten in de zorg? Vorige week dinsdag 11 februari zijn we weer gestart met een reeks van 6 workshops voor oncologie patiënten en hun partners. Deze reeks wordt mogelijk gemaakt door Ziekenhuis Rivierenland RSG Lingecollege. We koken tijdens deze reeks altijd vers en zonder kant en klare pakjes, iedere workshop weten we de deelnemers te verrassen en te verleiden met smaak. Dat deze aanpak werkt is te merken aan de lege bordjes en de glimlach van de deelnemers. Deze glimlach zegt vaak meer dan duizend woorden. Wil jij ook workshops voor de oncologie patiënten? Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.


Eric-Jan Taste Solutions gaat verder als Eric-Jan de Smaakman
1-10-2019
Per 1 oktober ga ik verder als Eric-jan de Smaakman!
Mijn praktijkgerichte aanpak ‘smaak en smaakoplossingen’ krijgt veel goede recensies bij de instellingen waar ik kwam. Fijn om te horen dat veel mensen die door ziekte of ouderdom smaakverlies ervoeren, weer voeding met smaak krijgen en het eetplezier waar ze recht op hebben.
Nu kreeg ik een mooie bijnaam van getrainde koks en verzorgers die mijn trainingen volgden en mijn zelf ontwikkelde kruidemixen gebruiken. Met trots onthul ik dat die eervolle naam vanaf vandaag mijn bedrijfsnaam wordt.
Compleet met vernieuwde site, huisstijl en verpakkingen gaan mijn kruiden en ik verder als Eric-Jan de Smaakman!
Ken je zorgprofessionals in je omgeving die gasten hebben met smaakverlies en daar een passende oplossing voor zoeken? Dan vind ik het leuk als je me aanbeveelt. Want: Kennis, Kunde en Kruiden: dát zijn de 3 K’s op weg naar eetplezier.


Training “Smaak een bijzonder geheel” najaar is begonnen
11-9-2019
Met veel enthousiasme is de volgende groep cursisten gestart met “Smaak een bijzonder geheel” training smaak en smaakoplossingen voor de doelgroep ouderen, mensen met dementie en cliënten binnen de geriatrie.
Deze training is vooral toegespitst op smaakoplossingen bij ouderen, mensen met dementie & clienten binnen de geriatrie.
Wil jij ook deze workshop volgen? Er staat een nieuwe training gepland voor het nieuwe jaar. De inschrijving voor de nieuwe workshop staat online. En kijk naar de voordelen voor jou als je voor 1 dec inschrijft!