Masterclass

Kauw- en slikproblemen, consistenties en IDDSI richtlijnen

Kauw- en slikproblemen (dysfagie) komen vaak voor bij bewoners en patienten binnen de zorginstellingen. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden, want gewichtsverlies, ondervoeding en uitdroging liggen onder meer op de loer.

Als een kauw- of slikstoornis wordt vastgesteld, moet bepaald worden of er aanpassingen in de voeding nodig zijn, wat iemand mag eten en drinken, en hoe dik (consistent) het voedsel mag zijn. Dit verschilt per cliënt.

Het IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative) houdt zich bezig met het invoeren op wereldniveau van normschalen voor de consistentie van vaste en vloeibare voeding voor mensen met een kauw- of slikstoornis, ongeacht leeftijd, woonplek of zorginstelling en culturen.

 

Opzet masterclass


De trainingen bestaan uit theoretische kaders met daarnaast een praktijkgedeelte met praktisch toepasbare oplossingen. In het theoretische gedeelte gaan we dieper in op o.a. het ontstaan van kauw- en slikproblemen bij verschillende doelgroepen en behandelen we consistenties en de IDDSI richtlijnen.

In het praktische gedeelte maken we tijdens de training individueel verschillende gerechten klaar volgens de IDDSI richtlijnen. We gaan aan de slag met gerechten voor het ontbijt, soep, tussengerechten, hoofd- en bijgerechten en desserts. Ook zullen we meerdere dranken bereiden met diverse consistenties.

Na deze training kun je in de praktijk:

  • werken volgens de IDDSI Richtlijnen rondom verschillende doelgroepen.
  • de theorie toepassen naar je eigen praktijk (de trainingen zijn zo ingericht dat je verbinding maakt met je eigen organisatie en er gelijk mee aan de slag kunt)

Kosten

De kosten voor deze eendaagse Masterclass zijn totaal € 395,- euro (excl. BTW)

Dit is inclusief cursusmateriaal, recepten om in de praktijk gelijk toe te passen, alle ingrediënten voor het praktijk gedeelte, heerlijke lunch en drinken.

Data voor 2022

Deze training zullen worden gehouden van 9:30 uur tot en met 14:30 uur op de locatie De Heeren van Driebergen op de volgende data.

  1. Woensdag 16 februari 2022
  2. Woensdag 13 april 2022
  3. Woensdag 1 juni 2022
  4. Woensdag 14 september 2022
  5. Woensdag 16 november 2022

Schrijf je snel in voor deze inspirerende masterclass, want om iedereen persoonlijk aandacht te kunnen geven zijn er max. 6 plekken beschikbaar.De inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst van het inschrijfformulier. Bij een volgeboekte workshop krijg je een plek op de eerstvolgende datum.

Locatie

De trainingen worden gegeven op een sfeervolle kooklocatie in Driebergen bij De Heeren van Driebergen.

JA, ik doe graag mee met de Masterclass kauw- en slikproblemen

Is dit voor jou de ideale masterclass?

Door via onderstaande knop je gegevens te versturen, ontvang je een inschrijfformulier. Na insturen van dat formulier, ben je verzekerd van een plek.

eric-jan@desmaakman.nl

tel: 06 50 49 83 18