De kracht van koken met de juiste kruiden

iedereen verdient
een maaltijd met smaak
Kruiden zijn smaakmakers. Onze smaak zoals we die via onze zintuigen waarnemen bestaat voor 80% uit geur en voor 20% uit de 5 basissmaken die wij op onze tong waarnemen. Aangevuld met de aanwezige prikkelingen in een gerecht. Dit samenspel wordt ook wel GPS genoemd: geur, prikkelingen en smaak. Hoe werken ze en hoe kunnen we hier met kruiden op inspelen?

GEUR
Er zijn ‘maar’ 5 smaken, maar er zijn wel duizenden geuren! Geuren worden door de neus waargenomen. Tijdens het kauwen komen er duizenden geurmoleculen vrij die opstijgen naar de neus en keelholte. Door deze geuren kunnen wij bijvoorbeeld het verschil proeven tussen citroenen, citroengras en citroentijm. Om extra geur toe te voegen aan een gerecht kun je eindeloos variëren.
Geuren hebben ook zo hun eigen rol. Dragende geuren geven gedurende een langere tijd geur af. Dit zijn bijvoorbeeld uien en knoflook. Maar ook tijm en rozemarijn. En er zijn snelle vluchtige geuren: dat wil zeggen dat zij gedurende korte tijd hun geur afgeven. Laat je ze lang in een gerecht zitten, dan verliezen zij hun functie. Het beste voeg je deze op het laatst toe. Voorbeelden zijn alle groene verse kruiden, zoals basilicum, peterselie, dragon en dille.
Prikkelingen
We waarderen smaak en geur maar vergeten vaak de prikkelingen. Ook het zicht, gehoor en gevoel zijn namelijk van invloed op de smaak. Bij tastzin denken we vaak aan onze vingers, omdat we daar veel mee voelen en aanraken. Maar in onze mond hebben we ook ‘tastpapillen’ die erg gevoelig zijn voor diverse prikkelingen. Als er ergens klontjes of harde stukjes in zitten kan dat het hele gerecht verpesten.
Maar het aangename geluid van knisperende chips doet ons juist meer willen eten. Prikkelingen in de mond verhogen de smaak. Capsaïcine bijvoorbeeld, het stofje in rode peper, prikkelt de smaakpapillen waardoor de smaak van een gerecht versterkt. De hete of scherpe gewaarwording van bijvoorbeeld peper is geen smaak maar een prikkeling. Een koude prikkeling krijg je van munt; dit brengt een koud gevoel in de mond teweeg. Ook belangrijk zijn het aanbrengen van diverse structuren zoals een krokante korst of een crouton in soep of salade.


Smaak
Smaak wordt bepaald door de 5 basissmaken zout, zuur, zoet, bitter en umami. Deze worden op onze tong waargenomen. Dat er minder smaken zijn dan geuren betekent niet dat ze niet belangrijk zijn. Ze hebben tenslotte ook elk een netwerk van heel veel verschillende smaakpapillen die ervoor zorgen dat ze worden waargenomen.
Basissmaken hebben dus een sterk effect op wat je eet. Met meer kennis over zout, zoet, zuur, bitter en umami en hoe deze te gebruiken, zul je ook het gerecht op een hoger niveau brengen.
Kruidenmixen als toepassingen voor in de zorg en thuisgebruik.
De kruidenmixen zijn erop gericht om vele doelgroepen in de zorg en thuisgebruik een smakelijkere maaltijd te bezorgen.
Kleinschalig koken
Vaak wordt er vers gekookt maar is er weinig tijd om de juiste kruiden toe te voegen. Terwijl de juiste kruidenmix ervoor zorgt dat we minder zout kunnen gebruiken en dat er meer smaak aan een gerecht wordt toegevoegd. De kruidenmixen zijn speciaal ontworpen voor een gemakkelijke toepassing.
VOOR KINDEREN
Een gezonde maaltijd zorgt voor gezonde kinderen. De kruidenmixen zorgen ervoor dat we zonder gebruik van kant en klare industrieproducten een smakelijke maaltijd kunnen bereiden. Kijk voor inspiratie bij de recepten.
Zout beperking bij hart- en nierfalen
Zout houdt vocht vast in uw lichaam. Het hart en de nieren moeten meer vocht verwerken. Bij hartfalen leidt een teveel aan zout sneller tot problemen. Bij mensen met hoge bloeddruk en nierziekten wordt vaak een zoutbeperking geadviseerd. Zout inname zorgt ervoor dat er water in het lichaam wordt vastgehouden en dit zorgt voor een hoge bloeddruk.
De kruidenmixen zijn vrij van toegevoegd zout en zijn dus voor deze medische aandoeningen ideaal om te gebruiken.
ouderen
Minder geur bij ouderen is een veel voorkomend probleem en veroorzaakt een mindere smaakbeleving. Dit noemen we presbyosmie. De geurzin neemt op oudere leeftijd af met ongeveer 20%. Door dit geurverlies wordt de maaltijd ook als minder lekker ervaren. Deze kruidenmixen stimuleren de geur weer. In samenwerking met de aanwezige prikkelingen in de kruidenmixen gaan de ouderen weer meer genieten van de maaltijd. Dit in combinatie met minder zout geeft ook nog een extra gezondheidswinst voor deze doelgroep.