over eric-jan

wie is eric-jan?

Als kleine jongen was ik altijd al bezig met koken en bakken. Dus dat ik graag kok wilde worden, lag al vroeg voor de hand. Na mijn start als leerling-kok en later chef-kok bij verschillende restaurants, maakte ik de overstap naar de instellingskeuken. Daarna heb ik in verschillende opeenvolgende functies heel veel geleerd en ervaring opgedaan. Van Huis Foreschate in Voorschoten tot het Diaconessen Ziekenhuis in Utrecht, van Stichting ISZ de Brug in Driebergen tot het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

In mijn laatste functie als Hoofd Voeding van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam heb ik als pionier in Nederland de start kunnen maken voor het ontwikkelen van smaakoplossingen bij oncologiepatiënten. Van verschillende oncologiepatiënten kregen we namelijk de terugkoppeling dat de maaltijden niet meer smaakten zoals vroeger.

Dat begon met het opstellen van een smaakprofiel. Vervolgens speelden we in een unieke bereiding met de smaken en geuren. Daardoor werden de maaltijden weer smaakvol en genoten ook deze patiënten weer optimaal van hun voedzame maaltijd.

Persoonlijke ervaring

Door het schrijven van een uniek kookboekje met smaakoplossingen voor mijn neef, ben ik nog verder betrokken geraakt bij oncologiepatiënten.

Daar is voor mij mijn missie ontstaan. Eten moet plezier zijn voor iedereen. Ook als je ziek, ouder of beperkt bent. Misschien wel juist dán! Daarom is het mijn missie om er als Eric-Jan de Smaakman voor te zorgen dat dit overal in Nederland beschikbaar is.