Werken met Smaak en smaakoplossingen voor doelgroepen?

Voor bepaalde doelgroepen is het nuttigen van de reguliere maaltijden niet prettig. Hun smaak is veranderd door de behandeling of de fase van hun leven waar zij zich in bevinden. Hier is iets aan te veranderen en dat is een mooie en dankbare uitdaging voor de medewerkers, die het eten en drinken verzorgen voor deze mensen.

Dit fascineerde Eric-Jan Wissink als mens, vanuit zijn beroep als kok en als smaakliefhebber. Begaan met het feit dat mensen veel moeten missen als smaakverlies optreedt, ontdekte hij de wereld van smaak en smaakoplossingen. Door te studeren volgens het GPS-principe, maar ook door veel feeling met de dagelijkse praktijk. Doordrongen van de grondslagen van smaak en hoe deze te sturen is, ontwikkelde Eric-Jan vanuit de praktijk zijn eigen methodiek. En ziet zo heel veel mogelijkheden om het leven van mensen die minder proeven, of minder kunnen verdragen een stuk aangenamer te maken. Immers, zo luidt zijn mantra: “ETEN MOET VOOR IEDEREEN FIJN ZIJN”

Door het volgen van een van mijn trainingen leer je exact hoe je dit kunt oplossen binnen jou organisatie. Door mijn ervaring met deze doelgroepen weet ik, dat je door het volgen van deze training, direct in de praktijk aan de slag kunt en het verschil kunt maken voor jullie doelgroep.

De doelgroepen, waarbij werken met smaakoplossing een waardevolle toepassing is:
  • Ouderen
  • Mensen met dementie
  • Oncologische patiënten – zowel volwassenen als kinderen
  • Bewoners binnen de palliatieve zorg
  • Bewoners binnen de GGZ

Bij oudere kwetsbare patiënten zijn er namelijk vaak meerdere aandoeningen tegelijk aanwezig. Het gaat om een combinatie van lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen. Ook voor oudere mensen waarbij het slikvermogen en de smaak en geur vermindert, is het dagelijks nuttigen van de maaltijden geen plezier meer, terwijl eten juist een plezier zou moeten zijn.

De oncologie patiënten, die behandeling krijgen voor hun oncologie is een andere doelgroep. Omdat bekend is, dat de verschillende behandelingen, die deze patiënten ondergaan invloed hebben op hun smaak en geurbeleving.

Wat is smaak nou precies?

Omdat eten vaak vanzelfsprekend is, missen we soms de echte essentie van smaak. Ook is het lastig om te begrijpen wat smaak is, omdat we vele zintuigen tegelijk gebruiken. Voor het bereiden van een smaakvolle maaltijd is het dan extra belangrijk dat het personeel juist en goed getraind is.
De trainingen “Smaak een bijzonder geheel” zijn in een logische volgorde opgezet, waarin de praktijk de basis is.

eric-jan@desmaakman.nl

tel: 06 50 49 83 18