Training

‘Smaak een bijzonder geheel’

Training smaak en smaakoplossingen voor de doelgroep ouderen, mensen met dementie en cliënten binnen de geriatrie

 

Deze training is van toepassing als je werkt met de doelgroepen ouderen, mensen met dementie en cliënten binnen de geriatrie.

Minder geur bij ouderen is een veel voorkomend probleem en veroorzaakt een mindere smaakbeleving. Bij verminderde reuk door ouderdom spreekt men van presbyosmie. De geurzin neemt op oudere leeftijd af met ongeveer 20%. Dit geurverlies zorgt ervoor dat de maaltijd ook als minder lekker wordt ervaren.

Jij kunt hier verandering in brengen. De theorie, vaardigheden en kennis van deze workshop zorgen ervoor dat je jouw doelgroep weer een smaakvolle maaltijd kunt serveren. En niks is dankbaarder dan dit voor jouw bewoner te bereiden. Door te leren werken met smaakoplossingen en smaakoptimalisatie en deze kennis te gebruiken in het opstellen van recepturen, maken we gerechten, die een bijdrage leveren aan het welzijn van de mens.

 

Opbouw training

voor de doelgroep ouderen, mensen met dementie & cliënten binnen de geriatrie

Dag 1:

  • Geschiedenis van smaak
  • Smaak een bijzonder geheel; essentie van smaak, smaak en het menselijk lichaam, werken met smaak en smaakoplossingen
  • Menu-opbouw; menu opbouw in componenten, opbouw en ontwikkelen receptuur voor de doelgroep, gebruik van kruiden en specerijen, uitleg over direct toe te passen kruidenmixen zonder zout, oprichten en proeven met het smaakteam.
  • Voedingsleer; richtlijnen goede voeding bij ouderen, religies, cultuur en voedingsgewoonte.

Dag 2:

  • Werken met een Smaak en geurverlies, dementie en reminiscentie; smaak en geurverlies bij ouderen, dementie, reminiscentie effect (gerechten uit grootmoeders tijd)

Dag 3:

  • Kauw en slikproblemen, consistentie en IDDSI richtlijnen

Dag 4:

  • Eten en gezondheid; gevarendriehoek vet-suiker-zout, ondervoeding en eiwitverrijking

Dag 5:

  • Eten en voedingswaarden
  • Productpaspoort en duurzame grondstoffen

Slotbijeenkomst:

  • Gezamenlijke slotbijeenkomst met presentatie van bereikte resultaten

Opzet training Smaak en smaakoplossingen

De trainingen bestaan (behalve de 1e) uit ⅓ theoretische kaders en ⅔ praktische toepassing. In het theoretische gedeelte zal o.a. theorie over smaak en smaakoplossingen, het opbouwen van een receptuur en gezonde voeding behandeld worden. Tijdens het praktische gedeelte maken de deelnemers tijdens de training individueel gerechtjes klaar die ze als huiswerkopdracht hebben uitgewerkt.

Om verdere stappen te maken verzorgen we met de deelnemers een slotbijeenkomst. Het is de bedoeling dat zij zich presenteren (pitch) voor hun zorgorganisatie en doelgroep. Deze pitch moet voldoen aan de theoretische kaders die in de training geleerd worden.

Na deze training kun je in de praktijk:

  • Werken met smaak en smaakoplossingen rondom doelgroepen voeding
  • Je bent in staat de theorie toe te passen naar je eigen praktijk, de trainingen zijn zo ingericht dat je verbinding maakt met je eigen organisatie en er gelijk mee aan de slag kunt.
  • Je bent in staat om te werken met smaakhandicaps, eiwitverrijking en reminiscentie effect om dit toe te passen in recepturen.

Overige info

De trainingen worden gegeven op een sfeervolle kooklocatie in de omgeving van Utrecht. De kosten zijn totaal 1.500,- euro (excl. BTW).

Agenda training

Deze trainingen ouderen, mensen met dementie & cliënten binnen de geriatrie  voorjaar 2020 is bijna afgerond, er zijn nog geen nieuwe data bekend voor een volgende training, maar wil je als eerste op de hoogte zijn voor de nieuwe training, stuur dan een bericht naar eric-jan@desmaakman.nl. Dan ontvang je als eerste de nieuwe data en kun je ook met voorrang inschrijven!

Hiervoor krijg je:

  • 5 Inspirerende trainingen incl. heerlijke lunch.
  • Een speciale slotbijeenkomst.
  • Cursusmateriaal met informatie en huiswerk opdrachten.
  • Persoonlijke begeleiding en ruimte voor persoonlijke feedback en tips, doordat we werken in groep van max 10 cursisten.
  • Een unieke set kruidenmixen voor het direct toepassen van smaakoplossingen.
Er zijn max 10 plekken, dus schrijf je nu in!!

JA, ik doe graag mee met deze training!

Is dit voor jou de ideale training?

Door via onderstaande knop je gegevens te versturen, ontvang je een inschrijfformulier. Na insturen van dat formulier, ben je verzekerd van een plek.

eric-jan@desmaakman.nl

tel: 06 50 49 83 18

KvK: 65665163

Inlog student