Training

‘Smaak een bijzonder geheel’

smaak en smaakoplossingen voor de doelgroep oncologische patiënten

 

Hoe werkt smaak nu eigenlijk en hoe kun je smaak gebruiken als oplossing bij smaakhandicaps.
Meer kennis over smaak en het toepassen daarvan zorgt er namelijk voor dat oncologische patiënten meer plezier aan eten beleven.
Een logisch gevolg hiervan is dat men meer gaat eten waardoor ondervoeding voorkomen wordt (meer dan 50% van de mensen met kanker krijgt hiermee te maken) en de kans op sneller herstel wordt vergroot. Bovendien haal je véél meer uit de gerechten die je maakt.

Smaakoplossingen en -optimalisatie door te leren werken met smaakoplossingen en smaakoptimalisatie en om deze kennis te gebruiken in het opstellen van recepturen maken we gerechten, die een bijdrage leveren aan het welzijn van de (zieke) mens. Met als uiteindelijk doel meer smaak in de gerechten.
Aan de smaaktafel ervaar je door het ondergaan van diverse smaak- en geurtesten hoe onze zintuigen hier op reageren, maar ook hoe je de zintuigen kunt beïnvloeden en ook hoe dat voor ieder individu een andere smaak of geur sensatie geeft.

Opbouw training Oncologie

Dag 1:

  • Geschiedenis van smaak
  • Smaak een bijzonder geheel; essentie van smaak, smaak en het menselijk lichaam, werken met smaak en smaakoplossingen
  • Menu-engineering; menu opbouw kleine kaart voor oncologie, opbouw en ontwikkelen receptuur voor de doelgroep, gebruik van kruiden en specerijen, uitleg over direct toe te passen kruidenmixen zonder zout, oprichten en proeven met het smaakteam
  • Voedingsleer; richtlijnen goede voeding bij oncologie, religies, cultuur en voedingsgewoonte.

Dag 2:

  • Werken met een Smaakpaspoort en smaakhandicaps

Dag 3:

  • Kauw en slikproblemen, consistentie en IDDSI richtlijnen

Dag 4:

  • Eten en gezondheid; gevarendriehoek vet, suiker en zout, ondervoeding en eiwitverrijking

Dag 5:

  • Eten en voedingswaarden
  • Productpaspoort en duurzame grondstoffen

Slotbijeenkomst:

  • Gezamenlijke slotbijeenkomst met presentatie van bereikte resultaten

Opzet training “Smaak een bijzonder geheel”

  • De trainingen bestaan (behalve de 1e) uit ⅓ theoretische kaders en ⅔ praktische toepassing. In het theoretische gedeelte zal o.a. theorie over smaak en smaakoplossingen, het opbouwen van een receptuur en gezonde voeding behandeld worden. Tijdens het praktische gedeelte maken de deelnemers tijdens de training individueel gerechtjes klaar die ze als huiswerkopdracht hebben uitgewerkt.
  • Om verdere stappen te maken verzorgen we met de deelnemers een slotbijeenkomst. Het is de bedoeling dat zij zich presenteren (pitch) voor hun zorgorganisatie en doelgroep. Deze pitch moet voldoen aan de theoretische kaders die in de trainingen geleerd worden.

Na deze training kun je in de praktijk:

  • Werken met smaak en smaakoplossingen rondom doelgroepen voeding.
  • Je bent in staat de theorie toe te passen naar je eigen praktijk, de trainingen zijn zo ingericht dat je verbinding maakt met je eigen organisatie en er gelijk mee aan de slag kunt.
  • Je bent in staat om te werken met het smaakpaspoort en productpaspoort en het uitwerken van de receptuur van lekker gezonde voeding voor de jouw doelgroep.

Overige info

De trainingen worden gegeven op een sfeervolle kooklocatie in de omgeving van Utrecht. De kosten zijn totaal 1.500,- euro (excl. BTW).

Agenda training

Deze training oncologie in het voorjaar is bijna afgerond, er zijn nog geen nieuwe data bekend voor een volgende training, maar wil je als eerste op de hoogte zijn voor de nieuwe training, stuur dan een bericht naar eric-jan@desmaakman.nl. Dan ontvang je als eerste de nieuwe data en kun je ook met voorrang inschrijven!

Hiervoor krijg je:

  • 5 Inspirerende trainingen incl. heerlijke lunch.
  • Een speciale slotbijeenkomst.
  • Cursusmateriaal met informatie en huiswerk opdrachten.
  • Persoonlijke begeleiding en ruimte voor persoonlijke feedback en tips, doordat we werken in een groep van max 10 cursisten.
  • Een unieke set kruidenmixen voor het direct toepassen van smaakoplossingen.
Er zijn max 10 plekken, dus schrijf NU in!!

JA, ik doe graag mee met deze training!

Is dit voor jou de ideale training?

Door via onderstaande knop je gegevens te versturen, ontvang je een inschrijfformulier. Na insturen van dat formulier, ben je verzekerd van een plek.

Wij hebben zeer goede ervaringen met smaakoplossingen tijdens de kookworkshops voor oncologie patiënten, wij ontvangen veel positieve reacties van de patiënten! Met dank aan de trainingen van Eric-Jan de Smaakman!

Astrid de Jong

Teamleider Voeding en Catring, Ziekenhuis Rivierenland

eric-jan@desmaakman.nl

tel: 06 50 49 83 18

KvK: 65665163

Inlog student