Training

‘Smaak een bijzonder geheel’

voor de doelgroep oncologische patiënten

 

Hoe werkt smaak nu eigenlijk en hoe kun je smaak gebruiken als oplossing bij smaakhandicaps.
Meer kennis over smaak en het toepassen daarvan zorgt er namelijk voor dat oncologische patiënten meer plezier aan eten beleven.
Een logisch gevolg hiervan is dat men meer gaat eten waardoor ondervoeding voorkomen wordt (meer dan 50% van de mensen met kanker krijgt hiermee te maken) en de kans op sneller herstel wordt vergroot. Bovendien haal je véél meer uit de gerechten die je maakt.

Smaakoplossingen en -optimalisatie door te leren werken met smaakoplossingen en smaakoptimalisatie en om deze kennis te gebruiken in het opstellen van recepturen maken we gerechten, die een bijdrage leveren aan het welzijn van de (zieke) mens. Met als uiteindelijk doel meer smaak in de gerechten.
Aan de smaaktafel ervaar je door het ondergaan van diverse smaak- en geurtesten hoe onze zintuigen hier op reageren, maar ook hoe je de zintuigen kunt beïnvloeden en ook hoe dat voor ieder individu een andere smaak of geur sensatie geeft.

Opbouw training Oncologie

Dag 1:

  • Inleiding en kennismaking
  • Smaak een bijzonder geheel; Alles over smaak opgebouwd rondom de smaaktafel.
  • De optimale menukaart voor de doelgroep

De optimale kleine kaart voor oncologie

Opbouw en ontwikkelen receptuur voor de doelgroep

Gebruik van kruiden en specerijen.

Het smaakteam

  • Voedingsleer; richtlijnen goede voeding bij oncologie, religies, cultuur en voedingsgewoonte.

Dag 2:

  • Werken met een Smaakpaspoort en smaakhandicaps

Dag 3:

  • Kauw en slikproblemen, consistentie en IDDSI richtlijnen

Dag 4:

  • Eten en gezondheid; gevarendriehoek vet, suiker en zout
  • ondervoeding , energie en eiwitverrijking

Dag 5:

  • Eten en voedingswaarden
  • Productpaspoort en duurzame grondstoffen

Slotbijeenkomst:

  • Gezamenlijke slotbijeenkomst met presentatie van bereikte resultaten

Opzet training “Smaak een bijzonder geheel”

  • De trainingen bestaan (behalve de 1e) uit ⅓ theoretische kaders en ⅔ praktische toepassing. In het theoretische gedeelte zal o.a. theorie over smaak en smaakoplossingen, het opbouwen van een receptuur en gezonde voeding behandeld worden. Tijdens het praktische gedeelte maken de deelnemers tijdens de training individueel gerechten klaar die ze als huiswerkopdracht hebben uitgewerkt.
  • Om verdere stappen te maken verzorgen we met de deelnemers een slotbijeenkomst. Het is de bedoeling dat zij zich presenteren (pitch) voor hun zorgorganisatie en doelgroep. Deze pitch moet voldoen aan de theoretische kaders die in de trainingen geleerd worden.

leerdoelen van deze training:

  • Werken met smaak en smaakoplossingen rondom doelgroep oncolgie.
  • Je bent in staat de theorie toe te passen naar je eigen praktijk, de trainingen zijn zo ingericht dat je verbinding maakt met je eigen organisatie en er gelijk mee aan de slag kunt.
  • Je bent in staat om te werken met het smaakpaspoort, opvolgen van smaakprofielen en het opzetten en uitwerken van receptuur van lekkere gezonde en duurzame voeding voor de doelgroep oncologie.

Overige info

De trainingen worden gegeven op een sfeervolle kooklocatie in de omgeving van Utrecht. De kosten zijn totaal € 1.500,- euro (excl. BTW).

Data training

De trainingen zullen worden gehouden van 9:30 uur tot en met 15:30 uur op de locatie Heeren van Driebergen voor informatie over de datums mail naar eric-jan@desmaakman.nl .

Schrijf je je in voor deze training dan ontvang je naast het uitgebreid Chefpakket ter waarde van min. € 50,- euro, ook nog € 75,- euro Early Bird korting op je inschrijving.

Wacht dus niet, want om iedereen persoonlijk aandacht te kunnen geven, zijn er max. 8 plekken beschikbaar.

Hiervoor krijg je:

  • 5 Inspirerende trainingen inclusief een heerlijke lunch ,koffie,thee en water.
  • Een speciale slotbijeenkomst.
  • Cursusmateriaal met informatie en huiswerk opdrachten.
  • Persoonlijke begeleiding en ruimte voor persoonlijke feedback en tips, doordat we werken in een groep van max 8 cursisten.
  • Een unieke set kruidenmixen, deze is direct toepasbaar in de praktijk.
Er zijn max 8 plekken, dus schrijf NU in!!

JA, ik doe graag mee met deze training!

Is dit voor jou de ideale training?

Door via onderstaande knop je gegevens te versturen, ontvang je een inschrijfformulier. Na insturen van dat formulier, ben je verzekerd van een plek.

Wij hebben zeer goede ervaringen met de smaak en geur oplossingen tijdens de kookworkshops voor oncologie patiënten, wij ontvangen veel positieve reacties van de patiënten! Met dank aan de trainingen van Eric-Jan de Smaakman!

Astrid de Jong

Teamleider Voeding en Catering, Ziekenhuis Rivierenland