Recepten met de kruidenmixen

De kruidenmixen zijn zeer makkelijk in gebruik, omdat ze een kant en klare samenstelling zijn om je gerechten smakelijk klaar te maken, zonder zout en onnodige toevoegingen. Voor inspiratie volgen hier een aantal recepten, waarbij je de kruidenmixen kunt toepassen.

Kruidenmix voor Stamppot – Stamppot Andijvie

4 personen

ingrediënten:

665 gr. Aardappelen

165 gr. Sjalotten

35 gr. Ongezouten roomboter

200 ml. Warme volle melk

7 gr. Kruidenmix voor Stamppot

400 gr. Verse andijvie zeer fijn gesneden

Werkwijze: 

Snij de sjalotten in stukken van 5×5 mm. Schil de aardappelen en kook deze samen met de sjalotten in crica 20 min gaar. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze samen met de sjalotten af en stamp je alles fijn. Was de verse gesneden andijvie.Verwarm de melk en voeg dit samen met de boter, andijvie en de Kruidenmix voor Stamppot door de aardappel/sjalotmix. Mix alle ingrediënten goed door elkaar en je stamppot is klaar om op te dienen.

Tip: serveer dit gerecht met gebakken spekjes en b.v. een gehaktbal.

“Fijne en gezonde kruiden die in veel gerechten te gebruiken zijn. We hebben al veel kook liefhebbers aangestoken want bij etentjes is het ons favoriete cadeautje.”
Frank

Gele Kruidenmix – Roerbak Spitskool

5 personen

ingrediënten:

50 ml. Olijfolie

100 gr. Champignons in partjes

150 gr. Ui

750 gr. Spitskool fijn gesneden

100 gr. Kookroom

3 gr. Gele Kruidenmix

Werkwijze: snij de ui in blokjes van 5×5 mm en de champignons in partjes. Verhit de olie in de wok en fruit hierin de ui en de champignons. Let op, laat ze niet bruin worden. Daarna voeg je de spitskool toe en wok dit tot beetgaar. Vervolgens voeg je de Gele Kruidenmix toe en roer dit er goed doorheen. Voeg daarna de room toe en kook dit een beetje in, zodat room zich goed mengt door de groente. Zout is niet direct nodig, maar mag natuurlijk naar smaak toegevoegd worden. Eerst proeven, dan pas toevoegen!

Tip: door het wokken blijven veel vitamine behouden en serveer je een gezonde maaltijd, natuurlijk kun je ook met andere koolsoorten experimenteren, zoals witte of chinese kool.

“Ik ben echt fan van de gele mix, ik gooi het overal in: gebakken aardappels, roti kip, heerlijk! Doordat elke mix goed is afgestemd op de gerechten heb je met weinig moeite veel smaak. En het geeft een goed gevoel om de mixen te gebruiken, omdat je weet dat er geen zout in zit”

Maartje

Kruidenmix voor Rundvlees – Gestoofde sukadelapjes

5 personen

Ingredienten:

25 ml. Olijfolie

25 gr. Bakboter

5 sukadelappen a 110 gram

5 gr. Kruidenmix voor Rundvlees

Voor de jus:

25 gr. Ui in blokjes gesneden

10 gr. Tomatenpuree

Scheutje Balsamico azijn

25 ml. Rode wijn

150 ml. Runderbouillon

1 blaadje Laurier

2 Kruidnagels

2 gr. Tijm

1 stuk Steranijs

Werkwijze: Verwarm de olijfolie en boter in de pan. Kruid de runderlappen aan beide zijden met de Kruidenmix voor Rundvlees. Bak de runderlappen aan beide zijden goudbruin en haal ze daarna even uit de pan en leg ze op een bord apart.

Jus bereiding: Bak in de aanwezige boter in de pan de uien aan en voeg daarna alle kruiden en de tomatenpuree toe. Blus dit af met balsamico azijn en de rode wijn. Verwarm als en laat het inkoken. Voeg daarna de runderbouillon toe en breng het geheel aan de kook.

Daarna doe je de sucadelappen weer terug in de pan en gaar ze in de jus met de deksel op de pan. Test wanneer de sucadelappen goed gaat zijn (ongeveer 2 uur). Proef het geheel en breng eventueel naar smaak nog wat zout toe.

Tip: de jus kun je eventueel iets afbinden met aardappelzetmeel of een beetje snijkoek. Voor stoofgerechten is het heel belangrijk dat het vocht in de stoofpan blijft om het vlees te garen, plaats daarom altijd een deksel tijdens het garen.

Kruidenmix voor Hachee – Hachee

5 personen

Ingredienten:

25 ml. Olijfolie

25 gr. Bakboter

350 gr. Runderlappen in blokjes gesneden

350 gr. Uien in ringen gesneden

8 gr. Kruidenmix voor Hachee

20 gr. Tomatenpuree

15 ml. Balsamico azijn

50 ml. Rode wijn

175 ml. Runderbouillon

Werkwijze:Verwarm de olijfolie en bakboter in de hapjespan. Wanneer de boter goed heet is, bak je het rundvlees en uien hierin in circa 2 min goudbruin. Voeg de tomatenpuree en Kruidenmix voor Hachee toe. Blus dit af met de balsamico azijn en rode wijn en laat dit in circa 2 min. iets inkoken. Voeg de runderbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het vlees op een lager vuur rustig garen. Proef de hachee en voeg eventueel naar smaak nog wat zout toe.

Tip: het vocht kun je eventueel iets afbinden met aardappelzetmee of een beetje snijkoek.

Vegetarische versie: vervang het rundvlees door tahoe of tempeh. de bereidingstijd is dan wel een stuk korter.

Kruidenmix voor Kip – Gebakken Kipfilet

5 personen

Ingredienten:

100 ml. Olijfolie

50 gr. Bakboter

5 stuks Kipfilet (Andere soorten kunnen ook kipdijfilet, kippenpoot)

8 gr. Kruidenmix voor Kip

2 gr. Zout

Voor de jus:

100 ml. Kippenbouillon

Scheutje Balsamico azijn

Werkwijze:Doe de kip en de Kruidenmix voor Kip in een ruime kom en meng ze goed met elkaar, zodat de kruiden goed verdeeld zijn. Verhit de olijfolie en boter in de koekenpan en bak de kip in 5 min goudbruin aan alle kanten. Doe de kip in een ovenschaal en laat de kip gaar worden in circa 25 minuten op 125 graden.

Jusbereiding:Blus de boter af met de balsamico azijn en kippenbouillon. Laat de jus iets inkoken. Proef de jus en breng het eventueel op smaak met wat zout en peper.

Kruidenmix voor Spaghetti & Macaroni

5 personen

Ingrediënten:

Scheutje Olijfolie

400 gram Rundergehakt

75 gr. Ui gesneden in blokjes

75 gr. Champions in plakjes

75 gr. Courgette in blokjes

400 gr. Tomatenblokjes uit blik

21 gr. Kruidenmix voor Spaghetti & Macaroni

300 gr. Pasta naar keuze

Werkwijze:Verhit de koekenpan met een klein scheutje olijfolie en rul de gehakt hierin en bak het gaar en krokant. (dit kan eventueel ook zonder olijfolie, wanneer je een koekenpan met stevige bodem hebt) Voeg alle groenten toe en bak dit even mee. Voeg daarna de Kruidenmix voor Spaghetti & Macaroni toe en bak dit even mee. Voeg daarna de tomatenblokjes toe en kook de saus zachtjes door. Kook in een andere pan de past gaar, zoals op de verpakking staat. En presenteer de saus en de pasta op tafel als een heerlijke maaltijd! Buon appetito.

Tip: lekker met wat extra verse basilicum en natuurlijk vers geraspte parmezaanse kaas.

Vegetarische versie: vervang de rundergehakt, door een vegetarische versie.

 

eric-jan@desmaakman.nl

tel: 06 50 49 83 18

KvK: 65665163