Meer over de kruidenmixen.

Eric-Jan de Smaakman kruidenmixen zijn zorgvuldig gemengde kruidenmixen zonder toegevoegd zout en vrij van MSG en bestaan voor 100% uit pure kruiden en specerijen.

Onze smaak is een bijzonder geheel, de kruidenmixen zijn erop gericht om maximale smaak aan gerechten te bereiken. De kruidenmixen stimuleren onze zintuigen die geur, smaak en prikkelingen waarnemen. Extra geur, smaak en prikkelingen in je gerecht aanbrengen is niet erg lastig met deze kant en klaar mixen.

Smaak is GPS (geur, prikkelingen en smaak)

Onze smaak zoals we die via onze zintuigen waarnemen bestaat voor 80% uit geur en voor 20% uit de 5 basissmaken die wij op onze tong waarnemen. Aangevuld met de aanwezige prikkelingen in een gerecht.

Geur

Geuren worden door de neus waargenomen! Er zijn dus maar 5 smaken maar er zijn wel duizenden geuren. Tijdens het kauwen komen er dus duizenden geurmoleculen vrij die opstijgen naar de neus en keelholte. Door deze geuren kunnen wij het verschil proeven tussen citroenen, citroengras en citroen tijm. Om extra geur toe te voegen aan een gerecht kun je eindeloos variëren, wat belangrijk is om te weten is dat je dragende geuren hebt deze geven gedurende een langere tijd geur af, dit zijn b.v. uien, knoflook. Maar ook tijm en rozemarijn. En er zijn snelle vluchtige geuren dit houdt in dat zij gedurende korte tijd hun geur afgeven, als je ze dus lang in een gerecht laat zitten verliezen zij hun functie (op het laatst toevoegen). Voorbeelden zijn alle groene verse kruiden b.v. basilicum, peterselie, dragon, dille

Prikkelingen

We waarderen smaak en geur maar vergeten vaak de prikkelingen. Ook het zicht, gehoor en gevoel zijn namelijk van invloed op de smaak. Bij tastzin denken we vaak aan onze vingers, omdat we daar veel mee voelen en aanraken. Maar in onze mond hebben we ook ‘tastpapillen’ die erg gevoelig zijn voor diverse prikkelingen. Als er ergens klontjes of harde stukjes in zitten kan dat het hele gerecht verpesten.

Maar het aangename geluid van knisperende chips doet ons juist meer willen eten. Prikkelingen in de mond verhogen de smaak. Capsaïcine bijvoorbeeld, het stofje in rode peper, prikkelt de smaakpapillen waardoor de smaak van een gerecht versterkt. De hete of scherpe gewaarwording van bijvoorbeeld peper is geen smaak maar een prikkeling. Een koude prikkeling krijg je van munt; dit brengt een koud gevoel in de mond teweeg. Ook belangrijk zijn het aanbrengen van diverse structuren zoals een krokante korst of een crouton in soep of salade.

Smaak

Smaak wordt bepaald door de 5 basissmaken zout, zuur, zoet, bitter en umami deze worden op onze tong waargenomen. Dat er minder smaken zijn dan geuren betekent niet dat ze niet belangrijk zijn, ze hebben tenslotte ook een netwerk van smaakpapillen die zorgt dat ze worden waargenomen. Basissmaken hebben dus een sterk effect op wat u eet, met meer kennis over zout, zoet, zuur, bitter en umami en hoe deze te gebruiken zult u ook het gerecht op een hoger niveau brengen.

Kruidenmixen als toepassingen voor in de zorg en thuisgebruik.

De kruidenmixen zijn erop gericht om vele doelgroepen in de zorg en thuisgebruik een smakelijkere maaltijd te bezorgen.

Kleinschalig wonen

Vaak wordt er vers gekookt maar is er weinig tijd om de juiste kruiden toe te voegen, de juiste kruidenmix zorgt ervoor dat we minder zout kunnen gebruiken en dat er meer smaak aan een gerecht wordt toegevoegd. De kruidenmixen zijn speciaal ontworpen voor een makkelijk toepassingen en een eenvoudig gebruiksgemak.

Ouderen

Minder geur bij ouderen is een veel voorkomend probleem en veroorzaakt een mindere smaakbeleving. Bij verminderde reuk door ouderdom spreekt men van presbyosmie. De geurzin neemt op oudere leeftijd af met ongeveer 20%. Dit geur verlies zorgt ervoor dat de maaltijd ook als minder lekker wordt ervaren. Door het gebruik van deze kruidenmixen wordt de geur weer gestimuleerd, dit in samenwerking met de aanwezige prikkelingen in de kruidenmixen zorgt dat de ouderen weer meer gaan genieten van de maaltijd. Dit in combinatie met minder zout geeft ook nog een extra gezondheidswinst voor deze doelgroep.

Voor kinderen

Een gezonde maaltijd zorgt voor gezonde kinderen. De kruidenmixen zorgen ervoor dat we zonder gebruik van kant en klare industrieproducten een smakelijke maaltijd kunnen bereiden.

Voor inspiratie kijk bij de recepten.

Zout beperking bij hartfalen en nierfalen

Zout houdt vocht vast in uw lichaam. Het hart en de nieren moeten meer vocht verwerken. Bij hartfalen leidt een teveel aan zout sneller tot problemen. Bij mensen met hoge bloeddruk en nierziekten wordt vaak een zoutbeperking geadviseerd. Zout inname zorgt ervoor dat er water in het lichaam wordt vastgehouden en dit zorgt voor een hoge bloeddruk.

De kruidenmixen zijn vrij van toegevoegd zout en zijn dus voor deze medische aandoeningen ideaal om te gebruiken.